Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Τρυγόνα, δηλαδή, την Εκκλησία

Το παρακάτω απόσπασμα είναι από ένα βιβλί που δίαβασα κάποτε. Είναι λόγια τα οποία γράφτηκαν κάποτε από τον Πρεσβύτερο Ηλία Δακουμάκο.

Με πλούσια συναισθήματα, παρμένο από τον κόσμο των πτηνών, επιζητεί ο ιερός Χρυσόστομος να φανερώσει το μεγαλείο της πιστότητας και της αμεσότητας στην σχέση του Θεού με τον άνθρωπο.
Η οδύνη που κομίζει το πεπερασμένο, με την παρουσία του Νυμφίου, μεταποιεί το γεγονός σε γιορτή και έκπληξη. Οι άνθρωποι, η εκκλησία, οι πιστοί, ο γάμος, η ανάσταση από την φθορά και οθάνατος της αμαρτίας, η ζωή του χριστιανού στο χώρο του εκκλησιαστικού μυστηρίου, αποτελούν τον καταλύτη του θνήσκοντος κόσμου και του σεσηπότος βίου.
Σήμερα αποτελεί καύχηση το κενό και το επιδερμικό, το "κοπάδιασμα" και ο πολιτιστικός εκβαρβαρισμός. Έχει αφανιστεί για τους πολλούς και είναι δυσεύρετη για τους λίγους η γοητεία, η ομορφιά, η σηματοδότηση που χαρίζει η σχέση με την εκκλησία, τον Χριστό, τον γάμο, τον θείο έρωτα. Αυτή η σαγήνευση μας δίνει την ζωή ως αντίδοτο στον θάνατο και στην απελπισία.
Τελικά αυτό που μένει χαραγμένο στην προσωπική διαδρομή του κάθε ανθρώπου είναι ο χρόνος, η ζωή, αυτό που ξόδεψε για πολύ καιρό, εαν έχει νόημα και αξία ώστε να μην μετανοιώσει και να μην κλάψει πικρά για την ματαιότητά του.


Αυτά τα λόγια μπορώ να πω ότι με στιγμάτησαν και σας διαβεβαιώνω άφοβα πως είναι λόγια ψυχής τα οποία σίγουρα ο καθένα μας αναμφισβήτητα θα έχει αναρρωτηθεί στην ζωή του!!!

3 σχόλια:

Bilias 7 είπε...

Εν έτη 2008 και με συνεχή την απομάκρυνση του κόσμου απο τον Χριστό αλλά κυρίως με την απαξίωση που υφίσταται η εκκλήσια στις μέρες μας τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα....!

Φιλε Τασο ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ μας τα έγραψες εσυ αλλά δυστυχώς ένοιες όπως θρησκεία γάμος και πολλές άλλες πρώτα πρέπει να τις μάθουμε και μετά να ασχοληθούμε με το γιατί δεν βρίσκοντε αρκετά ψηλα στις καρδιές όλων μας!!! Γιατι δεν μπορείς να εκτιμάς κάτι πουθ δεν ξέρεις....!

tassos_23 είπε...

Φίλε Bilias 7 θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Δεν θα πρέπει όμως να αναρωτησθούμε τι είναι αυτό που πραγματικά μας απωθεί και μας απομακρύνει από την κατανόηση αυτών των εννοιών? Στις μέρες μας έχει παρατηρηθεί ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι και ειδικότερα νεαρότερης ηλικίας, εμφανίζουν μια απέχθεια προς το πρόσωπο του Χριστού και της εκκλησίας. Κάτι δεν παει καλά... Έτσι δεν είναι?Ποιος είναι όμως ο βασικότερος λόγος που συμβαίνει αυτό?Μήπως ευθύνεται κάπιος για όλα αυτά?Μήπως δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση προς τις νεαρότερες ηλικίες? Άρα εμείς ως μεγαλύτεροι, αφού πρώτα κατανοήσουμε πλήρως τι εστί εκκλησία, τι γάμος και τι Θεός οφείλουμε να ενημερώνουμε τις μικρότερες ηλικίες και όχι να τους παροτρύνουμε να απομακρυνθούν. Το σχολείο αλλά και η οικογένεια έχουν μεγάλο μέρος ευθύνης για όλα αυτά. Γιατί αν δεν του δώσεις τις σωστές βάσεις δεν μπορείς να έχεις απαίτηση να κατευθύνεται σωστά.Απλά προσπαθείς να του διδάξεις!!!

Bilias 7 είπε...

Συμφωνώ απόλυτα...!